Trandafirul de Damasc sau trandafirul de dulceață este una dintre cele mai vechi flori din istorie, intens folosită de producatorii de parfumuri, dar și pentru virtuțile sale terapeutice.
Datorită mirosului bogat și în acelasi timp delicat, trandafirul de Damasc este cea mai utilizată floare pentru producerea uleiului esențial din parfumuri și produse cosmetice. El inflorește in luna mai, iar Rosa Damascena poate fi cultivat pe tot parcursul anului.
Specialiștii susțin că ar avea și reale virtuți terapeutice, împotriva infecțiilor, dar și pentru relaxare.
Apa de trandafiri este folosită în Orientul Mijlociu și ca băutură răcoritoare vara, se pune in dulcețurile orientale, se parfumează moscheile și se consideră că aduce noroc la nunți.
Are petalele ideale pentru o dulceață deosebit de aromată și parfumată. Se folosește cu succes atît în bucătărie cît și în industria cosmetică, farmaceutică… pînă la prepararea leacurilor băbesti.
Pentru că aproape in fiecare an, trandafirii de dulceață de la cele două tufe din gradina personala, nu ii foloseam in nici un scop terapeutic, cosmetic sau culinar, anul acesta m-am hotărât să fac dulceața din ei.
Acum cațiva ani, într-o vacanță prin Istambul, m-am indragostit de gustul dulceții de trandafir. Cred că nu există o dulceață mai fină, delicată, aromată și irezistibilă ca cea de trandafiri. ?
Se spune că trandafirul este un dar al naturii pentru că aceasta l-a inzestrat cu tot ce avea mai de preț: gingășie, frumusețe, parfum și petale de catifea.
Dar să revin la rețeta pentru dulceața de trandafiri!
Am citit cîte ceva despre această dulceață pe internet. Variante peste variante.
Rețeta originală de dulceață era diferită fața de cea de astazi, petalele de trandafir se puneau in recipiente, alternând cu straturi de zahăr, se lăsau la soare și se amestecau in fiecare zi cu grijă. Sucul obținut se combina cu zahărul care se topea de la căldura soarelui iar rezultatul era utilizat in cazuri de indigestie sau ca energizant.
Cum se face dulceața de trandafiri?
Avem nevoie de 250 grame de petale de trandafir, 500ml de apă, 1 kg de zahăr, zeama de la 2 lamâi.
Primul pas, culegem trandafirii deschiși intr-un recipient ( de preferat dimineata, nu dupa ploaie), apoi spalam trandafirii pentru a indepărta urme de insecticid și insecte și ii lăsăm la scurs pe un șervet de hartie sau ziar.
Dupa ce s-au scurs, trebuie sa indepărtăm partea alba a fiecărei petale( pentru ca, (asa am fost sfatuită) acea parte alba ar face dulceața amăruie și ca să nu compromit intreaga dulceața am ascultat de acest sfat).
Pasul doi, facem siropul. Adică amestecăm apa cu zaharul pe foc, timp de 10-15 minute până când se obține un sirop care se leagă. Ca sa verificăm calitatea siropului, turnăm câteva picături pe o farfurie rece si dacă aceastea nu curg inseamnă că siropul este numai bun pentru pasul al treilea.
Pasul trei este să amestecăm zeama de lamâie cu petalele de trandafir foarte bine( facem acest lucru pentru a păstra culoarea intensă) și apoi sa aruncăm toata compoziția peste siropul deja fierbinte.
Ultimul pas este să lăsăm compoziția la fiert la foc mic pentru 15- 20 minute maxim, pană când siropul incepe să se ingroașe. Dulceața se va turna fierbinte în borcane curate( eu am obtinut 3 borcane de 370 ml) și chiar dacă pare fluidă în momentul în care turnăm ea se va gelifia pe masură ce se va răci.
Asta e varianta de reteță pe care eu am ales sa o fac din multitudinea de variante găsite pe net și sunt mulțumită de rezultat.
Am obținut o dulceața aromată, fara conservanți și este minunată alături de cafea sau ceai sau întinsă pe inghețată, iaurt sau pâine prajită.
Va doresc pofta buna!
Valori nutriționale:
100grame- 245 kcal;
62 grame- Carbohidrati;
0 grame- Proteine;
0 grame- Lipide;
55mg – vit.C;
50mg- Calcium;
150mg- Potassium;
Bibliografie: Cultura trandafirilor, Eckart Haenchen