fbpx
Ce ar trebui sa mănânce un adolescent ca să nu mai aibă coșuri!

Frumusețea vine din interior spre exterior!

Ce înseamnă să fii adolescent astăzi?

Când o adolescentă frumoasă, plină de viață și energie, care abia a împlinit 15 ani, vine la mine cu dorința să o ajut și mă întreabă un lucru important pentru ea, realizez cât de mult contează sa fiu aproape de sufletul adolescenților și să ii ghidez atunci când ei o cer.

Această  adolescentă m-a întrebat astăzi   „ce  ar trebui ea  să mănânce ca să nu mai aibă  coșuri?” Este destul de ușor ca, la vârsta adolescenței, să aud fel de fel de comentarii precum: „Sunt urât(ă)!”, „Sunt gras(ă)!”, „Am prea multe coșuri”, cu atât mai mult cu cât începe să conteze destul de mult aspectul fizic.

Pentru că mare parte din universul unui adolescent se învârte in jurul dorinței de a arăta bine, de a păstra încrederea in sine, de a accepta transformările propriului corp, el are nevoie de susținere în această perioadă, nu de critică sau ignoranță.

 

 

Toată această idee de frumusețe văzută și promovată prin filtrele nerealiste a canalelor media și a aplicațiilor urmărite la ordinea zilei – tiktok/instagram/Facebook sau snapchat sau mai știu eu care mai există, din nefericire, acest accent excesiv asupra dorinței de a fi slab sau de a avea un corp perfect armonizat cu un chip angelic ca o păpușă de porțelan, te face să crezi și să ajungi să asociezi ideea că un trup sculptat și slab înseamnă de fapt frumusețe, succes și sănătate.

În realitate, acest ideal imaginat nu face decât să te îndepărteze de la ați accepta propriul corp, propria imagine și personalitate și să te „ajute” să iți scadă încrederea in tine, să nu te simți acceptat și valorizat de cei a căror părere te interesează cel mai mult.

Ca nutriționist, în ședințele mele de sesiune de consiliere, știu că adolescentul are nevoie să fie înțeles, să fie ascultat și ghidat cu blândețe spre dorințele lui prezente( care sunt cele mai importante) în așa fel încât să îl ajut să se maturizeze frumos și sănătos.

Hai să înțelegem de unde apar coșurile!

Petele sau coșurile apar de cele mai multe ori pe față, gât, piept, scalp, spate, umeri și în alte zone in care pielea este acoperită cu cele mai multe glande sebacee.
Glandele sebacee sunt de obicei atașate la foliculii de păr și eliberează o substanță grasă, numită sebum în canalul folicular și de acolo la suprafața pielii. Glandele sunt distribuite pe întregul corp, cu excepția palmelor, mâinilor și a tălpilor picioarelor!
În termeni medicali, coșurile sunt definite cu termenul de Acnee Juvenilă. Acneea nu este o afecțiune periculoasă dar are la bază câțiva factori declanșatori:

  1. Modificările hormonale. Începând cu vârsta de 12-13 ani, hormonii androgeni (cunoscuți ca hormoni masculini) provoacă atât la fete cât și la băieți dilatarea glandelor sebacee și creșterea secreției de sebum. În plus, la fete, perioada dinaintea menstruației poate accentua leziunile acneice;
  2. Părul lung lipit de față! Părul conține uleiuri care pot bloca porii, chiar dacă nu se utilizează diferite produse pentru par. De aceea in timpul somnului și în timpul zilei, părul trebuie indepărtat de pe față.
  3. Praful si transpiratia. Frecarea sau atingerea feței poate agrava Același efect il are si telefonul mobil sau orice suprafata pe care o atingi si este plina de praf sau alte impuritati.
  4. Mainile murdare transportă uleiuri și germeni care pot irita pielea.
  5. Transpirația poate inrautati acneea, de aceea, trebuie indepartata, usor, cu apa. E important sa fii constient atunci cand ai tendinta sa pui mana pe fata, in timpul unui antrenament sportiv, in timpul orelor de clasa sau in timp ce faci teme si te „concentrezi” punand mana pe frunte
  6. Stoarcerea cosurilor sau a punctelor negre, poate provoca mai multe probleme. Rezistă! Acest proces nu va face decât să intarzie vindecarea și să crească riscul de cicatrizare și inflamație.
  7. Mâncărurile tale preferate ( pizza, burger, paine, paste, dulciuri, Cola, Fanta, etc).
  8. SomnulPrima intrebare care poate iți vine in minte este: ce legatură are somnul și pielea? Somnul este unul dintre principalii factori regulatori ai stării  de echilibru organismului uman si a fost direct legat de starea de bine. In ultimii ani, oamenii dorm din ce in ce mai putin. Un studiu arată că femeile care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au pielea mai deshidratata si se recuperează mai greu dupa expunerea la radiatii UV,  chiar și după o singura noapte de privare de somn, pigmentările periorbitale (cearcanele) sunt mai pronunțate. Deoarece somnul este esențial pentru creșterea și reinnoirea celulelor, lipsa acestuia duce la disfuncție celulară datorită tulburării ritmului circadian (alternanța noapte-zi) care se reflectă in toate țesuturile, inclusiv in piele. Lipsa somnului duce la creșterea hormonilor de stres  și a altor substanțe.  Datorită legăturii sistemului nervos cu pielea, stresul este corelat cu acneea . 

Ce mâncăm, ce bem ca să avem un ten fără coșuri?

Alimentația sănătoasă! se poate învăța încă din adolescență. Privește alimentația sănătoasă ca un mod de viață care îți va aduce beneficii pe termen lung. O dietă sănătoasă contribuie esențial la sănătatea pielii noastre. Citește mai jos grupele de nutrienți necesari anume pentru o piele curată și luminoasă la orice vârstă.

  • Grăsimi sănătoase și Omega 3  ( Pește (somon, sardine, hamsii, macrou) Semințe de in și nuci etc..)
  • Vitamina B (biotina B7 și niacina B3) -Cereale integrale ( fulgi de ovaz, porridge, quinoa); Banane, Gălbenuș de ou, Legume și frunze verzi( baby spanac, salata verde); Linte, mazăre și fasole etc…
  • Vitamina E – Oleaginoase: nuci și semințe, Avocado, broccoli, sparanghel etc…
  • Vitamina A – Morcovi, Cartofi dulci, spanacul, caise, pepene galben, rosiile si ficat de vita si porc.
  • Vitamina C –Ardei gras, Patrunjel, Căpșuni, afine, mure , coacaze, etc…
  • Minerale: Zinc și Seleniu – Pește și fructe de mare, Nuci și semințe (nuci romanesti, semințele de dovleac și chia); Usturoi, pătrunjel, Ciuperci etc…

Hidratează-te!

Apa băută zilnic corect, conform greutății tale( 35ml/kgc) va oferi pielii un aspect sănătos – dacă ești deshidratat, pielea devine mult mai vulnerabilă la factorii de mediu și pot apărea decolorări sau riduri premature. Mai mult, in lipsa apei, pielea iși pierde din elasticitate, capată un aspect uscat.

Încearcă pe cât posibil să inlocuiești sucurile carbogazoase, pline de acid!

În aceste bauturi nu exista componente nutritive( vitamine si minerale), marea majoritatea fiind preparate din apa filtrata si zaharuri rafinate. Bauturile carbogazoase au proprietati asemanatoare diureticelor conducand la deshidratarea organismului.

Atunci când vrei sa bei un pahar cu suc acidulat pentru ati potoli setea, vei simți că efectul va fi tocmai contrar!

Ce trebuie ințeles de către un adolescent este că frumusețea pleacă din interior spre exterior!

  1. A înțeles in primul rând cât de important este să comunici și să întrebi atunci când nu știi ceva.
  2. A înțeles că la varsta asta, e normal să te confrunți cu modificări și surprize precum „coșurile” dar nu este normal să acoperi cu multe cosmetice( fond de ten, pudra, etc) în loc să tratezi.
  3. A înțeles că e important să aibă o alimentație sănătoasă 90% din timp, să se hidrateze corect și că in același timp își poate permite uneori să mănânce și dulciurile preferate sau sa bea o Cola atunci când ii este pofta.

 

Mesajul meu pentru tine, este să ai incredere in tine, să ceri ajutor atunci când nu știi cum să rezolvi ceva și să nu uiți că toți am fost adolescenți și am trecut prin aceleași provocări.

Programul meu de nutritie online pentru copii si adolescenti are ca obiectiv, clarificarea faptului că nu exista alimente bune sau rele, nu există concept de gras sau slab, și nu există o dietă minune care să creeze corpul ideal dintr-o poveste imaginara de pe tiktok sau revista de modă.

 

Despre mine

Eu sunt Manuela Vasiliu și împreună îți pot schimba viața !

Dacă dorești să îți îmbunătățești dieta, să iți atingi obiectivele și să înveți să iubești gustul mâncării adevărate, sunt aici pentru a te ajuta. Vreau să schimb modul în care privești mâncarea, să te ajut să creezi obiceiuri durabile și să realizezi că mâncarea reală este cea mai simplă modalitate de a crea un stil de viață sănătos pe care îl iubești.

Manuela Vasiliu
×

Aici poți povesti cu NutyManu.

×