Cum se interpretează corect eticheta alimentelor?
Din ce in ce mai mulți consumatori sunt interesați de un stil de viață echilibrat, sănătos, conștient de valorile sau nonvalorile din jur. Dar câți dintre ei sunt conștienți și de valoarea etichetei unui produs alimentar?
Absolventă a facultații de industrie alimentară și nutriționist, cunosc importanța și necesitatea cunoașterii aspectelor de pe eticheta alimentelor si din acest motiv, vreau să îl impărtășesc cu voi, cei care sunteți interesați de un stil de viață sănătos.
Pentru a putea evalua corect calitatea unui aliment și raportul calitate/preț înainte de a-l cumpăra e bine să aveți în vedere urmatoarele informații:
- Termenul de valabilitate
Citiți cu atenție datele menționate cu “de consumat până la…” sau “ de consumat de preferință inainte de …“
Atenție!!! Nu cumparați alimente cu termen de garanție/valabilitate care expiră în câteva zile, depășit, modificat și supraștampilat cu alte date decât cele originale. Deasemenea, recomand o atenție mărită la locul de depozitare(ferit de căldură, umiditate, refrigerat, congelat,etc).
- Eticheta compozițională
Conform legilor in vigoare (https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims_en) este obligatoriu ca eticheta să cuprindă LISTA INGREDIENTELOR, ADITIVILOR, AROMELOR și să se prezinte sub forma unei enumerații in ordinea descrescatoare a ponderii utilizarii lor in produs.
Denumirea produsului: denumirea legala sau o denumire descriptivă in caz că prima nu există.
Gramajul trebuie să fie corect si clar inscripționat și să corespundă realității. Cantitatea se va exprima in unități de masă pentru produse solide și in unități de volum pentru cele lichide.
Aditivii alimentari pot fi inscriptionați fie sub forma codului alfanumeric european (exemplu E.102), fie sub denumirea chimică ( ex. Tartrazină).
Informații specifice privind originea vegetală a uleiurilor și grăsimilor rafinate.
Indicația ingredientului substituit. Exemplu: Somon afumat prin aroma de fum.
O altă noutate este obligativitatea specificării in lista de ingrediente a nanomaterialelor cu mențiunea in paranteze a cuvantului nano. Nanomaterialele sunt ingredientele produse intentionat care posedă caracteristici specifice scării nanometrice și se intâlnesc de obicei in articole precum detergenți, cosmetice și chiar alimente.
- Menționarea alergenilor
Este obligatoriu ca pe etichetă să existe mențiuni despre ingredientele sau substanțele cu caracter alergen (ex.soia, arahide, țelina, muștar, ouă, pește, grâu, nuci, susan, semințe de floarea soarelui, produse lactate, crustacee, kiwi, etc) sau contraindicție celor cu intoleranță alimentară la (gluten, lactoză, fenilalanină, histamină, etc). Acestea trebuie evidențiate in lista de ingrediente prin stilul fontului folosit. Dacă nu există o lista de ingrediente, alergenii trebuie oricum menționați. Regulamentul Nr. 1169/2011 se aplică operatorilor din sectorul alimentar in toate etapele lanțului alimentar, precum și tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final. Comercianții care vând produse proaspete, care ambalează pe loc produse vrac trebuie sa le eticheteze conform noului regulament in vigoare.
- Numele sau denumirea comercială și adresa operatorului sau importatorului
Odată cu noul regulament, este obligatoriu să se indice țara de origine sau locul de proveniență pentru carnea de vită, carnea de animale din specia porcină, caprină și cea de păsări de curte (proaspătă, refrigerată sau congelată). În plus, incepând cu data de 01.04.2015, etichetarea cărnii trebuie să conțină indicații privind statul membru sau țara terță în care a fost crescut animalul, statul membru sau țara terță în care a fost sacrificat animalul, precum și codul de identificare a lotului de care aparține respectiva carne.
De asemenea, conform regulamentului, producatorii și comercianții trebuie să specifice pe etichetă și ambalaj data de congelare a produselor congelate și data de decongelare pentru cele decongelate.
Instrucțiuni de utilizare, pentru că omiterea lor, ar ingreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
Pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2% de alcool in volum, concentrația alcoolica dobândită.
- Eticheta nutrițională
Eticheta nutrițională precizează valorile energetice, cantitățile de grăsime, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine și săruri minerale exprimate în procente față de doza zilnică recomandată și valoarea calorică.
- Dimensiunea porției: Dimensiunea porției listează câte calorii și nutrienți sunt într-o porție a alimentului. În acest exemplu, există 100 gr per aliment.
- Macronutritentii si Micronutrienții: Macronutrienții sunt împărțiți în Proteine, Carbohidrați și Grăsimi.
Micronutrienții sunt vitamine și minerale. Vitaminele sunt A, B (1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12), C, D, E, K iar printre mineralele se număra fierul, calciu, potasiu, magneziu etc. Acestea se găsesc în toate mâncărurile, în cantități diferite și nu au o valoare calorică.
- Diagrama valorilor zilnice: Valorile zilnice pentru dietele de 2.000 sau 2.500 de calorii apar pe jumătatea inferioară a etichetei alimentare. Aceste numere prezintă limitele recomandate pentru grăsimi totale, grăsimi saturate, colesterol, sodiu, glucide totale și fibre dietetice pentru dieta ta în fiecare zi..
Când citiți etichetele alimentare, comparați produse similare pentru a găsi cea mai mică cantitate de grăsimi saturate, grăsimi trans și sodiu. Cumpărați produse cu conținut ridicat de fibre.
In exemplul din fotografie, observam analiza nutrițională pentru 1 avocado de mărime medie(100grame). (https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2).
Deci 1 avocado are 160 kcal din care, 77% Grasimi, 3% Carbohidrati si proteine 4%.
Acest aliment este foarte scăzut în colesterol și sodiu. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice, vitamina C, vitamina K și folat.
Indicele glicemic este 2.
In concluzie, doar citind informatiile mentionate pe o eticheta alimentara, puteti constientiza cu adevarat ce anume contine produsul ales de dumneavoastra dar si cum anume puteti gestiona corect aportul de calorii, grasimi, proteine sau glucide in dieta zilnica.
Bibliografie: https://nutritiondata.self.com
"Și noi ce mai mâncăm?" prof.dr.Gheorghe Mencinicopshi