fbpx

ALIMENTATIA COPIILOR IN CONCEDIU LA MARE

“ Parents don’t really go on vacation! They just take care of their kids in a different city”
(Parintii nu prea pleaca in vacanta. Ei doar au grija de copiii lor intr-un alt oras!”) Imi amintesc ca am citit amuzata acest text dar in realitate chiar si sub forma de gluma e un adevar cat de poate de actual!

Pentru copii, vacanta de vara reprezinta cel mai mare prilej de bucurie si mai ales perioada concediilor cand si parintii devin relaxati si au obiceiul sa treaca cu vederea/sa inchida ochii pentru orice pofta sau tentatie nesanatoasa care o solicita copilul. Cel mai greu este sa rezistam rugamintilor acestora si poftelor pe seama carora pun toate preferintele lor culinare.

RELAXAREA sau RASFATUL vine cu un pret chiar daca in prima faza toata lumea este fericita:

  • copii beau/mananca ce vor/nivelul de energie devine incontrolabil si atunci
    apare inevitabilul
    Se trezesc prea tarziu, se pierde intervalul perfect(ora 08:10:00) de expunere la soare indicat pentru sinteza de vitamina D dar si pentru evitarea radiatilor ultraviolete(11:00-16:00), este scancit/mofturos
    Apare si o mica alergie sau toxiinfectie alimentara si bineinteles nu se stie de unde
    Deshidratare, arsuri solare sau insolatie pentru ca a stat mult prea mult in apa si cineva a uitat de factorul de protectie cand soarele arde din plin
    automat un concediu stricat in care toata lumea este nemultumita si obosita.

Daca scenariul de sus va este cunoscut, atunci va invit sa cititi tot articolul pentru a descoperi sfaturi si mici tips-uri de a petrece un concediu relaxat alaturi de copiii mai mari de 4 anisori.

Cand vine vorba de conduita alimentara PARINTII sunt principalii responsabili! Copilul, daca nu este educat in spiritul unei alimentatii corecte nu va sti niciodata ca ceea ce consuma poate deveni daunator pentru sanatate. Responsabilitatea o au parintii, pentru a-i construi un meniu cat mai sanatos si mai diversificat chiar si in concediu!

Chiar daca in vacanțe sunt permise unele abateri de la o dietă strictă, tot trebuie să avem în vedere o alimentație echilibrată. Altfel, mulți copii (sunt incluși chiar și adulții) riscă să se întoarcă la școală cu câteva kilograme în plus. Deci, ce trebuie făcut pentru a petrece lunile de vară frumos și sănătos, având o alimentație sănătoasă și adecvată?

5 Sfaturi pentru mese fericite în vacanțele cu copiii

Pastreaza sau creeaza Rutina de somn
Somnul este o nevoie fizologica de baza, asemenea setei si foamei, fara de care nu putem exista.Ca regula generala, daca ne trezim obositi si simtim pe parcursul zilei o nevoie puternica de a dormi, este evident ca nu dormim suficient. 
De cat somn au nevoie copiii?
Un sugar 4-12 luni : 12-16 ore de somn/zi( inclusiv somnul din timpul zilei);
Anteprescolar 1-2 ani : 10-14 ore de somn/zi( inclusiv somnul din timpul zilei);
Prescolar 3-5 ani : 10-13 ore/zi (inclusiv somnul de dupa amiaza);
Scolar 6-12 ani: 9-12 ore
Adolescent 13-18 ani: 8-10 ore/zi

Lipsa de somn modifica activitatea in anumite parti ale creierului, ingreunand procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emotiilor si comportamentului, precum si capacitatea de a face fata schimbarilor.

Copiii si adolescentii cu deficit de somn pot avea probleme in relationarea cu persoanele din jur. Ei pot fi nervosi si impulsivi, pot avea modificari ale dispozitiei, pot fi tristi sau deprimati sau lipsiti de motivatie. 

  1. Hidratarea cea de toate zilele

Cantitatea zilnica de apa de care are nevoie un copil depinde de factori precum varsta, greutatea si sexul. Temperatura aerului, umiditatea, nivelul de activitate si sanatatea generală a unei persoane afectează si nevoile zilnice de apa.
Cata apa trebuie sa bem?
ADULT: 30-35ml/kg corp
COPIL: 50-55ml/kg corp

Apa se bea cu inghitituri mici constant pe tot parcursul zilei si hidratarea se poate face cu apa plata combinata cu apa minerala, apa de cocos, limonada.
Nu uitati: Sucurile racoritoare la doza si pline de zahar nu potolesc senzatia de sete si nu hidrateaza!

  1. Mentineti un program fix de mese ( mic dejun/pranz/cina)
    Perioada copilariei, perioada in care procesele de crestere si dezvoltare inregistreaza ritmuri diferite, implica nevoi nutritionale specifice, inclusiv nivelul caloric si structura alimentatiei.
    Regulile alimentatiei sanatoase se aplica si in vacanta sau concediu iar respectarea celor trei mese principale pe zi au un impact pozitiv in preventia obezitatii si malnutritiei. In acest fel se incurajeaza stilul de viata sanatos, atmosfera calda si placuta.
    Copiii au nevoie de 3 mese pe zi și de 1 până la 3 gustări (dimineața, după-amiaza și eventual înainte de culcare). Gustările sănătoase sunt la fel de importante ca și mâncarea.
  2. Familia in jurul mesei
    Masa este dupa parerea mea si nu numai, cel mai important moment al zilei in programul oricarei familii.
    Educatia copilului nu presupune numai scoala- aceasta este numai partea formala, institutionala, a educatiei lui. Educatia inseamna tot ce invata si de la tine, parintele sau, copilul poate invata cel mai mult dar pentru asta are nevoie sa fie cu tine.
    Daca vrei sa afli adevarul despre o familie, aseaza-i pe toti in jurul mesei.
    Vei observa cum mananca, ce mananca, ce vorbesc, cat vorbesc si cum vorbesc unii cu altii.
    Excesele culinare sau schimbarea prea bruscă a meniului pot duce la balonare, stări de rău și un plus de kilograme, lucruri pe care ne dorim să le evităm în vacanță. Așasar, să vedem un meniu de vacanță care este atât permisiv cât și sănătos.
  3. Meniul in concediu
    Mic dejun
    Prima masa a zilei poate fi diferita de la copil la copil, mai ales in concediu. Tineti cont intotdeauna de preferintele lui principale, de acasa si de locul unde ati rezervat concediu. Daca exista bufet suedez, il puteti ajuta sa isi aleaga 1 ou ochi sau omleta alaturi de fructe proaspete si legume crude.
    Sau 1 iaurt natural + cereale integrale+ fructe si 1 lingurita de miere de albine
    Partea pozitiva la bufetul suedez este ca diversitatea e foarte mare si puteti gasi combinatii sanatoase care sa ii ofere un start bun de energie pentru intreaga zi.
    Trebuie evitat in schimb supraaglomerarea stomacului la prima ora, chiar daca avem multe optiuni.
    Daca in schimb, mergem la o taverna simpla sau ne place sa cumparam de la o taverna locala si sa ne rasfatam cu micul dejun pe plaja, atunci putem include: 1 iaurt de baut alaturi de 1 placinta cu branza sarata sau un sandwich cu sunca, cascaval, rosie si salata verde cu un fresh de portocale

Trebuie tinut cont si de ora si de programul copilului, cand a adormit si cand s-a trezit dar de regula copiii sunt matinali, ei abia asteapta sa se joace in mare, in valuri si in nisip asa ca puteti negocia fericiti cu un mic dejun ca acasa intre orele 08-09:30!

Pranzul
Evitați meniurile pentru copii ale restaurantelor care au așa ceva, conțin în general porții mai mici ale celor mai puțin nutritive preparate din meniu (de genul șnițele sau cartofi prăjiți). Niciodată nu am înteles de ce meniul copiilor contin numai alimente prajite, pizza sau paste, nimic nutritiv aproape.
Încurajați copiii să încerce feluri noi de mâncare și „sacrificați-vă” comandând o variantă de back-up pentru cazul în care va trebui să faceți schimb de farfurii cu copilul;
Peștele la grătar este o opțiune foarte bună și acceptată ușor de copii. Dacă este însoțit de legume sau de o salată cu atât mai bine! Precizați chelnerului că preparatul este pentru copii pentru a vă asigura că primiți pește cât mai proaspăt;
Frigarui de pui sau porc cu orez si salata mixta alaturi de castraveti/rosii.
Paste bolognese/ paste cu legume si fructe de mare( daca este mai mare copilul si nu are alergii)
Daca nu puteti evita cartofii prajiti atunci incercati sa pastrati o regula si anume odata la doua zile si nu in fiecare zi sau la fiecare masa.
Supele crema sau ciorbitele nu ar trebui sa lipseasca macar o data la doua zile;

Cina
Cina reprezinta ultima masa a zilei si trebuie servita cu cel putin 3 ore inainte de culcare. Nu trebuie sa fie consistenta si consta in alimente usor digerabile. La cina copilul va manca doar un singur fel de mancare.
Indicate sunt carnea slabă de pui, curcan sau pește, dar și lactatele moi. Pentru a acoperi întregul spectru de nutrienți, proteinele trebuie să fie însoțite de legume, dar și de o mică porție de carbohidrați complecși, precum pastele integrale, orezul, boabele sau chiar pâinea integrală.
Nu ii dati sa manance acelasi fel de mancare ca la pranz! Astfel, alimentatia copilului va fi variata si nu va fi monotona.
Nu ii dati copilului sa manance seara alimente grase sau prajeli care pot sa ii cada greu la stomac.
De asemnea, evitati sa ii dati dulciuri, deoarece ii vor creste energia si ii vor perturba somnul
Limitați desertul la 1-2 porții pe zi, sau mai puțin dacă aveți copii cu probleme de greutate sau mai „pufoși”;

Gustarile
Ei aici e aici! Cea mai mare tentatie!
Suc inghetat/ Prajituri/ Porumb fiert sau copt/Clatite/Inghetata/Vata pe bat/gogosi umplute cu ciocolata si cate si mai cate pot exista! ( de regula asta vad prima data copiii cand e vorba de tentatii) dar noi parintii putem accepta asta ca exceptii desigur.
 In mod normal, pe parcursul unei zile ar trebui sa primeasca doua gustari. Una intre micul dejun si masa de pranz, iar cea de-a doua intre pranz si cina.
Alternative : felii de pepene rosu sau frigarui de fructe cu branza
Inghetata doar din fructe
Popcorn simplu nu foarte sarat
Cirese /caise /mere/banane
Bastonase de legume sarate

Cum ar fi sa incepem toti parintii sa ne gandim la vara ca la un instrument sau oportunitate in care prin activitatile distractive si alimentatie sanatoasa ii pregatim pe copiii mental, fizic și emoțional pentru anul școlar care urmeaza?

Vara, vacanta de vara si mai ales concediile petrecute in familie ar trebui sa fie despre un echilibru intre joaca, invatare, alimentatie sanatoasa si odihna!

Articol scris de Manuela Vasiliu
Nutritionist & LifeCoach at NutryManu
Bibliografie: https://health.clevelandclinic.org/creating-a-healthy-summer-meal-and-snack-plan-for-kids/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696461/

×

Aici poți povesti cu NutyManu.

×