Întrebări și Răspunsuri despre oul în alimentația copiilor
Oul prin forma sa simplă, calmă, găzduiește un miracol de zi cu zi nutritiv și plin de beneficii. Oul, este alimentul perfect echilibrat!
Tot mai mulți părinți se informează privind alimentația copiilor și sunt foarte multe întrebări privind cantitatea, calitatea și modul de gătire sănătos în privința oului.
Un ou intreg de cca 60-70g ( și aici fac referire la oul de găină, pentru că este frecvent consumat de majoritatea copiilor) are 78 kcalorii și conține 5,4 g lipide, 7,5 g proteine, multe vitamine si minerale esentiale pentru buna creștere și dezvoltare a copiilor.
De la ce vârstă se recomandă introducerea oului în alimentația copilului?
Conform OMS( Organizatia Mondială a Sănătății) oul poate fi introdus începând cu vârsta de 7 luni. Se oferă bebelușului mai intâi galbenușul fiert tare, urmând ca după vârsta de 1 an, să fie introdus și albușul, acesta având caracter alergen.
Alergie la ouă?
Alergia alimentară la ou este a doua alergie alimentară dupa cea la proteina laptelui de vacă, în rândul sugarilor și copiilor mici. Managementul alergiei la ou, cuprinde diferite abordări: Citirea cu atenție a etichetelor alimentare este importantă pentru evitarea expunerii accidentale la proteina din ou; Pe langă termenul de ou, albuș sau gălbenuș, mai puteți găsi denumiri precum: albumină, globulină, lizozimă, cuvinte care încep cu ovo(ovoalbumina sau ovomucoid); Oul se poate găsi ascuns în produse precum budincă, glazură, paste, dressing pentru salate; Deși se cunoaște că alergia alimentară la ou este tranzitorie, în 70% din cazuri, toleranța apare la vârste tot mai mari( 10-16 ani), alergia la ouă în majoritatea cazurilor nu rămâne pe viață.
Câte ouă pot mânca copii pe săptămână?
Nu există o recomandare exactă privind numărul ouălor pe care un copil îl poate consuma într-o săptămână, dar în general se crede că 4 ouă sunt ideale pentru asigurarea nutrienților necesari in dieta fiecărui copil. Deasemenea nu este deloc greșit dacă acesta mănâncă 1 ou pe zi!
Oul și colesterolul!
Oul de găină este acum un produs versatil, atât de familiar și folosit la scară largă – cu excepția faptului că a fost stigmatizat de fobia colesterolului din anii 1970 și 1980. Principalul motiv pentru care oamenii încă sunt avertizați în legătură cu ouăle, este că ele conțin mult colesterol. Un singur ou conține 213 mg colesterol. Este mult intr-adevar dacă ne raportăm la alte alimente insă dacă un aliment conține colesterol asta nu inseamnă neapărat că va crește colesterolul „rau” din sânge. Studiile arată că oul în realitate imbunătațește profilul nostru lipidic, crescând colesterolul „bun” ( HDL) și modificând colesterolul „rau” (LDL), astfel că nu poate fi asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Atenția noastră ar trebui îndreptată către gătirea oului la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea. Prajirea va oxida colesterolul din ou si atunci va predispune la afectiuni cardiace!!!
Cum păstrăm ouăle?
Un ou este recomandat să se consume în maxim 28 de zile de la data ouatului. În multe țări precum Australia, Statele Unite, țările scandinave, ouăle sunt refrigerate după ce trec printr-un proces de sterilizare înainte de a fi puse la vânzare. Prin acest proces se distrug bacteriile prezente la nivelul cojii. Refrigerarea îngreunează multiplicarea bacteriilor și penetrarea cojii. În Europa, este interzisă spălarea ouălor, considerându-se că e mai bine să se lase intactă cuticula și coaja ouălor care acționează ca o barieră impotriva bacteriilor. Cel mai bine de reținut este, că putem ține ouăle la o temparatură de maxim 7ºC dacă urmează să le consumăm repede. Însă cel mai sigur rămâne frigiderul, că păstrăm cât mai mult timp proaspăt oul.
Cum se citește corect codul de pe Ou?
Ouăle destinate comercializării sunt ștampilate obligatoriu cu un cod care indică: Codul Producătorului, Codul Țării,Codul Județului, data ouatului și o cifră în fața Codului Țării care indică metoda de creștere a găinilor. Această cifră se interpretează astfel:
Cifra 0– Pentru ouăle provenite de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetic, crescute în spații largi în care nu sunt folosite cuști. Cifra 1- Pentru ouăle provenite de la găini crescute în aer liber. Găinile au un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic. Ouăle din primele două categorii sunt cele mai sănătoase. Cifra 2– aceste ouă provin de la găini crescute la sol, în hale. Păsările nu au parte de lumină naturală. Cifra 3 – ouă provenite de la găinile crescute în baterii autorizate de Uniunea Europeana. Găinile trăiesc în condiții de captivitate, în cuști și nu văd lumina zilei. Alimentația lor se bazeaza pe cereale si sroturi de soia. Tot prin ștanțare, pe fiecare ou, se aplică data durabilității minimale. Această dată trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Cum verificăm prospețimea ouălor?
Există 4 metode de identificare: 1. Testul cu apa ( Așezați oul într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă oul este proaspăt, atunci el va rămâne pe fundul paharului. Dacă se ridică și se va inclina într-o parte, atunci este mai vechi dar comestibil. Dacă se ridică la suprafată și plutește atunci oul nu este comestibil si trebuie aruncat. 2. Testul cu lumina ( Țineți oul sub o sursă de lumină puternică, cum ar fi o lanternă sau o lampă. Oul proaspăt ar trebui să aibă un conținut dens și opac, iar oul vechi va arăta transparent cu un conținut mai fluid.) 3. Spargerea oului ( Analizați aspectul albușului și galbenușului. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.) 4. Testul prin agitarea oului (Dacă agitați oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ați agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia).
Cum Gătim Sănătos Oul?
Cel mai sigur și sănătos mod de a găti oul atât pentru bebeluși cât și pentru copii mai mari, este oul fiert tare, oul poșat sau oul la cuptor.
Cum convingem copii mofturoși să mănânce ouă?
Cu toate că ouăle sunt iubite de majoritatea copiilor, există și copii care nu au descoperit nici o plăcere culinară în oul gătit clasic.
Unii se plâng de aspect, alții de textură, alții de miros și așa mai departe.
Ca să convingi un copil să mănânce un ou, depinde de foarte mulți factori:
1. Nu trebuie să mănânce doar el, ci toată familia. 2.Oul poate fi gătit sub forma unei clătite/omletă cu diverse legume modelate cu un aspect amuzant( o față zâmbitoare sau un animăluț drag lui);
3.Copilul mai mare ( de la 3 ani) poate fi implicat în pregătirea anumitor preparate unde să folosească oul și să exploreze singur, etape( spargerea oului, atingerea, etc)
4. Întotdeauna, joaca de-a mâncarea îi va face pe copii să accepte să mănânce mult mai rapid și mai cu bucurie.
5 Stropiți cu câteva picături de zeama de lămâie oul fiert ( se va schimba atât gustul cât și mirosul ușor sulfurat)
În acest articol am răspuns la întrebările primite de la părinți cu privire la oul și alimentația acestuia pentru copii mici și mari.
Ca o concluzie, ouăle au multe beneficii și sunt importante în alimentația copiilor datorită conținutului mare de substanțe nutritive necesare creșterii sănătoase, oferă energie prin conținutul ridicat de proteine, asigură un aport ridicat de vitamina D, este o sursa esențială de colină care ajută la reglarea sistemului nervos și a creierului și întărește sistemul imunitar. Consumul de ouă la copii este asociat cu un aport mare de nutrienți, inclusiv proteine, luteină + zeaxantina, colină, acid α-linolenic și acid docosahexanoic.
Din fericire, oul este un aliment versatil și poate fi pregătit sub diverse forme, de la gătirea lui în maniera simplă (ou fiert, omletă, ou poșat sau ou copt) până la rețete cu salate, sandwich-uri, fritate, paste.
Acum vedeți de ce, eu, iubesc atât de mult ouăle! Sper că acest articol să ajute cât mai mulți părinți să includă frecvent oul în alimentația copiilor!
Cu drag,
Manuela Vasiliu
Ing. Chimie alimentară, Life Coach & Nutriționist
Surse: On Food and Cooking by Harold McGee; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9416406/